Prečo drevo ?

Azda každý záujemca o nové okná alebo dvere zvažuje,
z akého materiálu by mali byť.
Stručná odpoveď neexistuje, ale pokúsime sa Vám potvrdiť
alebo vyvrátiť niektoré mýty o drevených dverách.

Sú drevené eurookná drahšie?


Ešte väčšou položkou však je povrchová úprava -  za imitáciu dreva sa však nemálo pripláca aj u plastových okien a dverí, takže ak nechcete bielu, cena začne stúpať aj u nich. Na zabezpečenie vysokej trvanlivosti a zvýraznenie prirodzenej kresby dreva je nutné používať vysokokvalitné lazúry, ktorých aplikácia je náročná na čas, technológiu aj prácu. Vo výsledku však táto povrchová úprava zaručuje trvanlivosť porovnateľnú s plastovými dverami pri zachovaní všetkých výhod dreva.

Vďaka moderným technológiám a dlhodobej filozofií rodinného podniku sa nám však darí udržovať cenu našich okien v medziach hodných zváženia, predovšetkým s ohľadom na energetickú úsporu, dlhodobú funkčnosť výrobku a poinštalačný servis. Neváhajte nás kontaktovať, radi Vám vyhotovíme cenovú ponuku, ktorá Vás presvedčí.


Sú drevené dvere náročnejšie na údržbu?

Veľmi často sa stretávame s tvrdením, že povrchová úprava drevených dverí vyžaduje zvláštnu starostlivosť a po desiatich rokoch už je nutná jej renovácia. V skutočnosti náš dodávateľ odporúča dvakrát ročne pretrieť lakované povrchy hubkou alebo jemnou handričkou nasiaknutou regeneračným mliečkom. Tento úkon je čo do náročnosti porovnateľný s utieraním prachu (ktorý, mimochodom, plastové dvere svojím statickým nábojom priťahujú). Regeneračné mliečko celí mikroskopické nedostatky v povrchu a zároveň zlepšuje jeho vzhľad.
Naša firma už dvanásť rokov bez jedinej reklamácie používa systém povrchovej úpravy od jedného z najväčších výrobcov lakov, PPG Industries. Aj pri mimoriadne exponovaných aplikáciách ako sú balkóny, ploty alebo altány vykazuje tento systém vynikajúcu trvanlivosť, ďaleko za odporučenými intervalmi výrobcu. Tie sa podľa konkrétnej aplikácie líšia, napríklad pri dverách zapustených v múre rodinného domu sú 5 a viac rokov. V skutočnosti nemáme informácie, že by za dané obdobie niekto z našich zákazníkov náter renovoval a dokazujú to aj naše aplikácie, ktoré dennodenne vídavame. Viac informácií o nami používanej technológií nájdete na webových stránkach výrobcu. Aj v prípade mechanického poškodenia, typicky domácimi miláčikmi alebo počas sťahovania rozmerných predmetov, zabezpečujeme dlhodobo po inštalácií servis a prípadné opravy povrchovej úpravy.
Čo sa týka mechaniky kovania, je prakticky identická s tou na plastových dverách. Naše dvere osádzame kovaním rakúskeho výrobcu Maco, ktoré sa ukázalo byť dlhodobo spoľahlivým riešením. Vyžaduje len občasné premazanie kvapkou oleja a prípadne jemné doladenie, ktoré v rámci poinštalačného servisu vykonávame.


Drevené dvere sú vhodné na rodinný dom.

Vzhľadom na absenciu presahujúcej strechy a inštaláciu vo vyšších poschodiach je povrchová úprava drevených dverí vystavená vyšším nárokom, čo sa podľa jej dodávateľa môže odraziť na potrebe skoršej renovácie. V praxi sme realizovali viaceré inštalácie našich dverí do panelových bytov, kde z rôznych dôvodov zákazníci trvali na dreve. Nemáme informácie o tom, že by za tú dobu niektoré z našich dvere potrebovali renováciu povrchovej úpravy.


Výhody drevených dverí:

Štrukturálna pevnosť a nízka tepelná rozťažnosť

Moderné izolačné dvoj a trojsklá kladú vysoké nároky na pevnosť rámu, predovšetkým v rohových spojoch. Najmä v minulosti bývalo toto slabinou plastových okien, kde hrozilo, že sa spoj uvoľní a dvere prestane plniť svoju funkciu. Drevo svojimi vlastnosťami pri použití vhodných lepidiel a technológií týmto problémom netrpí. Okrem toho je tepelná rozťažnosť dreva výrazne nižšia ako u plastu, čo môže zamedziť problémom s fungovaním pri veľkých tepelných výkyvoch.

Bezpečnosť

V poslednej dobe sa rozmohli vlámania do príbytkov s plastovými oknami a dverami. Zlodejovi takéto otvorenie okna či dvier pri troche cviku zaberie len 6 sekúnd. Je to spôsobené poddajnosťou plastových profilov, ktoré umožňujú zlodejovi odblokovať kovanie bez potreby rozbiť sklo a na okne pritom neostanú takmer žiadne stopy po otvorení. Drevené okná a dvere toto znemožňujú, nakoľko je cez drevo nemožné manipulovať s mechanizmom kovania bez výrazného hluku a časovej náročnosti. Viac o otváraní plastových okien si môžete pozrieť v reportáži TV JOJ.

Lepší prestup vlhkosti

Drevený rám s vhodnou povrchovou úpravou dokáže odvádzať z obydlia prebytočnú vlhkosť, čím zabezpečuje vyššiu kvalitu ovzdušia. To môže za určitých podmienok byť pádnym argumentom pre voľbu drevených okien. Spolu s vhodným zapustením skla v ráme to taktiež zabezpečuje menšie zrážanie vlhkosti na dverách aj v podmienkach s vyšším rosným bodom v porovnaní s plastovými dverami.

Širšie možnosti atypických montáží

Drevené dvere možno do väčšej miery prispôsobiť požiadavkám budovy na ich atypický tvar, ide predovšetkým o oblúky a viacuholníkové aplikácie.

Vzhľad a pocit

Toto hľadisko je vysoko subjektívne, ale rozhodne stojí za zváženie si naše dvere pozrieť zblízka. Okrem toho je tu spomínaný prestup vlhkosti, ktorý Vám kvalitu našich okien dovolí pocítiť bez potreby, aby ste sa ich bezprostredne dotkli.


Neváhajte nás kontaktovať s požiadavkou na cenovú ponuku!