Výhody a nevýhody drevených materiálov dverí

Výhody a nevýhody drevených dverí

Skôr, ako sa rozhodnete kúpiť si nové dvere, zoznámte sa so všetkými pozitívnymi a negatívnymi vlastnosťami, ktorými disponujú. Aké sú výhody drevených dverí?

  • Drevo disponuje množstvom farebných variácií a rôznych odtieňov,
  • je estetický prírodný materiál, ktorý sa hodí aj do moderných interiérov,
  • jednoduchšia adaptácia pre nezvyčajné a atypické tvary je pre drevo samozrejmosť,
  • drevo má dobré zvukovo-izolačné vlastnosti,
  • ako prírodný materiál má dobré tepelno-izolačné vlastnosti,
  • drevené dvere sa v teple nerozpínajú a nemenia svoj tvar,
  • prirodzená mikroklíma prostredia je vďaka drevu udržaná, keďže drevo „dýcha”.

Majú drevené dvere aj nejaké nevýhody? Skôr, než o nevýhodách, môžeme hovoriť o náročnosti – z hľadiska financií i starostlivosti. Drevo je finančne náročnejšie, keďže ide o prírodný materiál, ktorý sa musí dlhšie a namáhavejšie spracovávať. Drevené dvere takisto vyžadujú pravidelnú starostlivosť, aby sa zabezpečili čo najlepšie vlastnosti materiálu po čo najdlhšiu dobu.



Estetický a funkčný doplnok do interiéru

Drevené dvere môžeme považovať za moderný doplnok v domácnosti či v kancelárii. Prírodné materiály sú na pohľad estetické a dobre sa na ne pozerá. Na trhu môžeme aktuálne nájsť rôzne farebné variácie a prevedenia, od klasických povrchov dreva až po rôzne farebné extravagancie, akými sú napríklad žlté drevené dvere do detskej izby. Fantázii sa medze nekladú.

Prispôsobivosť drevených dverí nezostáva iba vo farebnom prevedení. Drevené interiérové  dvere sa adaptujú na rôzne atypické tvary a pri výrobe môžete zadať prakticky akúkoľvek požiadavku na ich tvar. 

Drevené dvere majú aj výborné zvukovo-izolačné a tepelné vlastnosti, ktoré ich robia úplnými lídrami na trhu interiérových dverí. Kvalitné masívne drevo (nie drevotrieska) odráža hluk a šum, a preto je drevený materiál vhodný do spální a kancelárií. 

V porovnaní s plastovými dverami sa tie drevené nerozpínajú vplyvom teplotných výkyvov. Zmeny teplot nemajú na drevo žiaden vplyv, a zároveň v miestnosti udržujú prirodzenú mikroklímu. Mať v byte drevené dvere znamená žiť zdravšie.